In dit document hebben wij vastgelegd hoe wij pesten trachten te voorkomen binnen én buiten de lessen. Voor ons is het erg belangrijk dat iedereen zich veilig voelt binnen onze judoschool en dan ook met plezier naar de les kan gaan. Hier hoort ook bij dat judoka’s zich niet gepest mogen voelen. Daarom hebben wij een aantal gedragsregels opgesteld voor alle deelnemers aan onze lessen.
Het is niet toegestaan om:
- Elkaar te beoordelen op uiterlijk, afkomst, geslacht of andere persoonskenmerken.
- Ongevraagd aan andermans spullen te komen.
- Andere judoka’s met opzet fysiek pijn te doen tijdens oefeningen, door middel van handelingen die niet tot de oefenstof behoren.
- Elkaar met bijnaam aan te spreken die door de bedoelde persoon niet als positief ervaren wordt.
- Vloeken of schelden binnen het gebouw.
Echter verwachten wij van al onze leden het volgende:
- Probeer in geval van onenigheid dit altijd eerst samen op te lossen.
- Lukt dit niet? Zoek contact met de trainer/leraar op de mat.
- Luister naar elkaar, respecteer ieders grenzen.
- Help elkaar wanneer dit nodig is.
De trainer/leraar ziet toe op naleving van bovenstaande statuten tijdens de lessen.
Wij vragen aan ouders/verzorgers om ongewenst gedrag direct bij ons te melden wanneer dit niet door ons is waargenomen.
Dergelijke situaties komen zelden voor, maar indien er (een vermoeden is dat) binnen de club gepest wordt doorlopen wij de volgende stappen:
- Er wordt vastgesteld of de gepeste getracht heeft het op te lossen en zijn gevoel kenbaar heeft gemaakt.
- Wanneer de gepeste er zelf niet uit is gekomen grijpt de trainer/leraar in. Hij/zij brengt beide partijen samen voor een gesprek en probeert samen de onenigheid op te lossen. Ook worden hierover afspraken gemaakt.
- De trainer/leraar zal contact opnemen met ouders van beide partijen nadat de kinderen hierover ingelicht zijn. Er zal dan (nog) geen actie gevraagd worden van de ouders.
- Er kan een gesprek plaatsvinden met de hele groep. Hierin kan aan de orde komen wat de oorzaken en gevolgen zijn van pesten. Ook kan er aan de groep oplossingen en/of suggesties gevraagd worden hoe wij de situatie verbeteren of voortaan kunnen voorkomen.
- Bij herhaaldelijke ruzie/pestgedrag nemen wij een duidelijke stelling en volgt er een bestraffend gesprek met de aanstichter(s). Ons protocol van sancties treedt dan in werking. Ook wordt de naam van de ruziemaker/pester genoteerd, met een omschrijving van de gebeurtenis. De trainer/leraar en ouders proberen in goed overleg samen te werken aan een passende oplossing voor iedereen. Bij jonge kinderen worden de ouders hier actief bij betrokken.
Mochten pogingen van judoka’s, trainer/leraar en ouders niet leiden tot verbetering van de situatie, dan gaat de club over tot het opleggen van sancties. De sancties die worden genoemd zijn oplopend van licht naar zwaarder en kunnen ook (zolang de situatie niet verbetert) in deze volgorde worden opgelegd:
- Niet mogen deelnemen aan één training.
- De judoka blijft wachten in de zaal tot alle andere judoka’s naar huis zijn, voor de deur van een bepaald aantal trainingen.
- Een wekelijks gesprek met waarbij een opdracht zal worden gegeven voor gedragsverandering. De week daarna zal er een evaluatie plaatsvinden over deze opdracht en, eventueel, een nieuwe opdracht gegeven worden voor de week daarop volgend.
Deze opdracht kan ook een schriftelijke opdracht zijn met bijvoorbeeld een stelvraag over bewustwording van pesten.
Mocht na voorgaande sancties verbetering nog steeds uitblijven, gaat de judoschool over tot het opleggen van zwaardere sancties:
- De judoschool heeft in een dossier de gebeurtenissen bijgehouden van de judoka. De judoschool zal met de ouders in gesprek gaan met het dossier als uitgangspunt. In overleg zal de judoka in een andere groep geplaatst worden.
- De judoschool kan de judoka schorsen voor een bepaalde periode.
Mocht na de zwaardere sancties er weer een situatie voorkomen waarbij de judoka gedrag vertoond van pesterijen, zal de judoka van de club geroyeerd worden.
Dit zal al in het gesprek bij de zwaardere sancties kenbaar worden gemaakt als waarschuwing aan de ouders.